Alhamdulillah…mgu depan dah nak sambut bulan Ramadhan…entry kalini ni saya nak share tips buat ibu bapa yang sedang mendidik anak2 supaya belajar berpuasa…bukan senang nak melatih anak berpuasa yer..bila ye range umur yang sesuai nak start ajar berpuasa?.. Sebaiknya, range umur terbaik bagi melatih kanak-kanak mula berpuasa ialah pada usia lima tahun.. basically antara TIPS2 persediaan mental dan fizikal- ni based on apa yang saya baca dan search....(ni saya share untuk peringatan diri sendiri gak.)

  • Latih sedikit demi sedikit. Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga 1 petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh

  • Beri penghargaan…. Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. tak semestinya dalam bentuk wang..saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka.

  • Memberi motivasi. “Anak yang masih kecil perlu disemai jiwanya dengan contoh teladan yang baik.Anak kecil sebenarnya mudah untuk dididik berpuasa. .maksud saya sebaiknya sediakan pelbagai program untuk mereka lakukan bagi mengisi masa terluang supaya tidak begitu terasa masa berlalu

  • Jangan lupa melatih anak niat berpuasa...kalau boleh..amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam..dgn cara ni..anak kecil akan lebih seronok
    Sediakan menu makanan berbuka dan sahur untuk anak sama saja dengan menu orang dewasa.dan if possible..hidangkan makanan kegemarannya


  • Kurangkan menonton tv..karang banyak sangat tgk iklan2 makanan..menggugat iman je..huhu

  • Jgn biarkan mereka yang berpuasa terlalu aktif bermain.. terutama di luar rumah tgh panas....

  • Beri makanan atau minuman yang mengandung gula (karbohidrat). Gula mudah diserap dalam tubuh menjadi sumber energi. amalkan makanan sunnah, KURMA semasa bersahur & juga berbuka puasa.

  • Pada malam hari, ada baiknya anak diberi makan lagi sebelum tidur atau pada saat-saat senggang di waktu malam.

  • Untuk sahur, perbanyaklah makanan dari jenis protein dan lemak seperti daging, nasi, telur, ikan, dan lainnya. Makin besar lemak dan protein yang dikonsumsi saat sahur, automatic..energi yang dimilikik oleh badan juga lebih besar/ Namun, jangan sampai makan berlebih takut karang sakit perut lak.

  • Berikan zat gizi tambahan seperti vitamin atau kalsium

  • Kurangkan atau elakkan memberi makanan dan minuman seperti makanan yang asam, bersantan, atau pedas.

  • Perbanyak juga makanan serat (fiber) kerana membantu melancarkan buang air besar…dan ia juga membantu menghindari rasa lapar


jadi apa supplemen yang sesuai?..pastinya mealshake (vanila flavored ala2 mc donald milkshake tu..nyummy) ~mengandungi protein,fiber(serat) dan zat gizi tambahan yang lengkap…

sekilas fakta ttg mealshake -One serving provides approximately 1/2 of your daily requirement for essential vitamins and minerals,30%u of proteins,plus trace minerals and 3grams of dietary fibers.
menarik bukan? 3 in oneNumbered List.dan yang best tu..bukan je sesuai untuk anak2.. tapi untuk seisi keluarga… walau apa jua anda… bujang, berkahwin,pregnant,breastfeed.ataupun masih bergelar..student.. MEALSHAKE -pastinya perisai best untuk berpuasa... selain dari ESP ...mealshake dan performance ni kira antara supplemen terlaris..lagi2 dah nak puasa ni... apa lagi yang anda tunggu?...



ideal meal untuk mereka yang menjaga diet ,kalori,sodium,fat.Naturally good nutrition n great taste.No artificial flavor,colors,sweeteners or preservatives added..
a wholesome instant breakfast
a delicious,inexpensive meal in hurry
a nutrition packed meal supplement
a detectable snack any time
an ideal meal for people watching their weight or controlling total fat cholestrol and sodium


dan pasangan ideal utk Mealshake adalah Performance Drink....


Apa sebenarnya Performance Drink?

1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk me Smbantu , seperti fungsi minuman isotonik.mencegah dehydration

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Insya Allah, ia membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Untuk ibu menyusu (breastfeeding mommies), Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.

Apalagi yg ditunggu, jadikan kedua-duanya teman sekeluarga ketika Ramdhan, utk badan lebih sihat bertenaga menjalankan ibadah di bulan Ramdhan....

Boleh guna ID 570916 saya untuk membeli MealShake Shaklee ni... or emel me at el_lail@yahoo.com OR sms 012-4299533.



credit to everybodylovescery.blogspot.com

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top