Ramadhan Kareem. 
Alhamdulillah. Hari ini dah 2 Ramadhan. Bagaimana Ramadhan semalam? 



Entry kalini ni saya nak share tips buat ibu bapa yang sedang mendidik anak-anak supaya belajar berpuasa. Bukan senang nak melatih anak berpuasa yer. Orang dewasa pun ada yang tak tahan nak puasa, tambahan si kecil. 

Bila ye range umur yang sesuai nak start ajar berpuasa? Bagi saya, range umur terbaik bagi melatih kanak-kanak mula berpuasa ialah pada usia lima tahun. Tapi bukanlah puasa penuh pada usia 5 tahun. Setengah hari sudah memadai, jangan paksa. Sehinggalah 7 tahun, saya masih berpendapat penekakan solat lebih utama dari puasa. 

Basically antara TIPS persediaan mental dan fizikal- ni based on apa yang saya baca dan amalkan. (ni saya share untuk peringatan diri sendiri gak.)


  • Latih sedikit demi sedikit. Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga 1 petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh

  • Beri penghargaan…. Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. tak semestinya dalam bentuk wang..saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka.

  • Memberi motivasi. “Anak yang masih kecil perlu disemai jiwanya dengan contoh teladan yang baik.Anak kecil sebenarnya mudah untuk dididik berpuasa. .maksud saya sebaiknya sediakan pelbagai program untuk mereka lakukan bagi mengisi masa terluang supaya tidak begitu terasa masa berlalu.

  • Jangan lupa melatih anak niat berpuasa...kalau boleh..amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam..dgn cara ni..anak kecil akan lebih seronok.
  • Sediakan menu makanan berbuka dan sahur untuk anak sama saja dengan menu orang dewasa dan jangan lupa menghargai dengan menghidangkan makanan kegemarannya

  • Kurangkan menonton tv..karang banyak sangat tgk iklan makanan..menggugat iman je. (mak bapak tengok kawan update facebook dengan makanan pun terasa kannnn)

  • Jgn biarkan mereka yang berpuasa terlalu aktif bermain.. terutama di luar rumah tgh panas.

  • Beri makanan atau minuman yang mudah diserap dalam tubuh menjadi sumber energi. Amalkan makanan sunnah, KURMA semasa bersahur dan juga berbuka puasa.

  • Pada malam hari, ada baiknya anak diberi makan lagi sebelum tidur atau pada saat-saat senggang di waktu malam.

  • Untuk sahur, perbanyaklah makanan dari jenis protein dan lemak seperti daging, nasi, telur, ikan, dan lainnya. Makin besar lemak dan protein yang dikonsumsi saat sahur, automatic..energi yang dimiliki oleh badan juga lebih besar/ Namun, jangan sampai makan berlebih takut karang sakit perut lak.

  • Berikan zat gizi tambahan seperti vitamin atau kalsium

  • Kurangkan atau elakkan memberi makanan dan minuman seperti makanan yang asam, bersantan, atau pedas.

  • Perbanyak juga makanan serat (fiber) kerana membantu melancarkan buang air besar…dan ia juga membantu menghindari rasa lapar. 
  • Ceritakan pada anak HIKMAH BERPUASA. Kenapa kita berpuasa, bagaimana merasai kesusahan orang yang faqir miskin dan apakah ganjaran Allah kepada orang yang berpuasa. 


Guna Carta Ramadhan untuk memberi semangat

Carta Puasa - sampai pukul berapa adik puasa hari ni?


Carta Amalan Ramadhan - Tekankan yang wajib dahulu

Ibu bapa boleh beri reward/penghargaan mengikut kesesuaian jika carta ini penuh (harian atau mingguan)

Note : Sesiapa yang mahukan softcopy carta ini, boleh email ke saya el_lail@yahoo.com


SUPPLEMEN UNTUK BERPUASA 

Jadi apa supplemen yang sesuai? Supplemen ini sebenarnya untuk seisi keluarga, bukan anak-anak je. 




Meal Shake

Mengandungi protein,fiber(serat) dan zat gizi tambahan yang lengkap. One serving provides approximately 1/2 of your daily requirement for essential vitamins and minerals,30%u of proteins,plus trace minerals and 3grams of dietary fibers. Menarik bukan? 3 in oneNumbered List (Protein, Vitamin minerals dan fibers). Dan ianya sesuai untuk seisi keluarga - bujang, mak, bapak, nenek, atok, kanak-kanak, ibu hamil atau menyusu. 

ideal meal untuk mereka yang menjaga diet ,kalori,sodium,fat.Naturally good nutrition n great taste.No artificial flavor,colors,sweeteners or preservatives added..
a wholesome instant breakfast
a delicious,inexpensive meal in hurry
a nutrition packed meal supplement
a detectable snack any time
an ideal meal for people watching their weight or controlling total fat cholestrol and sodium


Apa sebenarnya Performance Drink?

1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk memmbantu , seperti fungsi minuman isotonik mencegah dehydration

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
3. Insya Allah, ia membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Untuk ibu menyusu (breastfeeding mommies), Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.




Energizing Soy Protein
Protein adalah unsur terbesar didalam tubuh kita selepas air. 25% Badan kita adalah protein. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 


Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia. Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana iamengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian.

InsyaAllah, next entry saya akan kongsikan pengalaman-pengalaman mereka yang mengambil set berpuasa dari segenap lapisan. 

Untuk mendapatkan Set Puasa ini, anda boleh hubungi saya : 


whatsapp : 012 4299 533
email : el_lail@yahoo.com


Selamat berpuasa dan beribadah



PRESIDENTIAL MASTER LAILA MUKHTAR

Pengalaman 5 tahun dalam bidang supplemen kesihatan dan kecantikan serta membantu usahawan baru membina perniagaan. Melahirkan usahawan berpendapatan 4-5 angka sebulan walaupun seorang suri rumah.

Jika anda berminat untuk menambah pendapatan, suka membantu orang meningkatkan kesihatan dan kewangan dan ingin dibimbing, anda boleh hubungi saya 

whatsapp : 012 4299 533 atau 
       email : el_lail@yahoo.com




Saya mencari usahawan baru yang ingin merubah kehidupan yang lebih baik serta boleh dibimbing, sabar serta mempunyai impian yang besar, sama ada anda warganegara Malaysia atau Indonesia. 

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top