Entry istimewa untuk kawan-kawan yang mahu mengurangkan berat badan, sambil menyusukan anak. Biasalah bila lepas bersalin, mula la susah hati berat tak turun….sabar….saya selalu kata pada kawan2…. “awak mengandung, nak jadi badan besar, gemuk perlukan 9 bulan….alih2 lepas bersalin nak terus kurus….sabar2”. Jom kita baca apa komen Cik Pau…..

credit to kak cery, Hadha dan cik pau

bayangkan ler... masa bujang aku dulu berat 57kg. agaknyer happy dapat bopren, masa kawen berat aku 63kg. masa mengandung pun paling tinggi berat aku naik 73kg. lepas bersalin yang ke 3 nih last check 58kg. kira okeh laa tu. tapi kalau ikut BMI berat paling optimum aku kena maintain 55kg.

tak puas ati orang asik cakap aku kurus... bukan tak suka. kalau yang tegur tu orang perempuan aku tak kisah laa... ada yang tegur tu kawan2 jantan seopis. tengok dari atas ke bawah... dari bawah ke atas... tak meremang bulu roma? lagi satu aku pun heran mcm mana boleh kurus. nak kata sekat makan pun tidak. tak cukup makan pun tidak. untuk nak puaskan hati aku pun menimbang diri kat umah. jeng jeng jeng....

bacaan menunjukkan 51kg. uishss... biar benar..?? penimbang nih salah kot. aku timbang kak ngah utk jadi piawai. kak ngah nih mmg 10kg jerk berat dia. tengok2 betul 10kg. aku timbang lagi diri sendiri... sah!!!! mmg berat aku skang 51kg. patut laa orang asik tanya rahsia bleh kurus.

fikir punya fikir baru laa aku perasan. sejak 6 bulan makan vitamin shaklee mmg ada perubahan. mungkin kerana alfalfa banyak membantu dalam sistem penghadaman dan vitamin2 lain juga memberi manfaat kepada badan maka sistem dalam badan menjadi terkawal dan dapat berfungsi dengan baik. tak sangka plak makan vitamin bleh kurus. tak payah nak cari ubat kurus ek... asalnya aku guna shaklee nih untuk tambah susu badan. tak sangka sambil tu dapat kurangkan berat badan. berikut aku senaraikan apa yang aku makan dan fungsi setiap vitamin yang tersenarai.

cerita penuh cik pau di sini

so, apakah itu vitamin/ suplemen SHAKLEE yang cik pau makan?

1. Vita-Lea

2. B Complex

3. Vitamin C

4. Alfalfa Complex

5. Ostematrix

6. Vitamin E

7. Omega Guard

8. ESP

meh usha fungsi setiap vitamin/ suplemen ni ..

b complex - penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu sentiasa berfikiran positif (mood baik..)

vitalea - Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. penting dalam proses pembentukan sel darah merah. best ever vitamin in shaklee.

vita c - membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan,kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan,membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi,membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka,membina kalogen untuk kulit yang sihat,bertindak sebagai antioksidan,meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging.

alfalfa - membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.

osteomatrix - sumber kalsium. penting sebagai makanan tulang dalam badan kita. kalau tak mampu/x sempat minum susu boleh ambil osteomatrix. dilengkapi dengan Vitamin D dan lain-lain. Kalsium sangat penting bukan saja untuk ibu menyusu malah untuk semua wanita, kerana kita mudah mendapat osteoporosis apabila meningkat usia kelak.Bilangan kalsium dalam darah akan berkurangan apabila si ibu didatangi haid. Maka, bagi sesetengah ibu yang mendapati susunya merudum tatkala period, digalakkan untuk mengambil Cal-Mag seminggu sebelum dan sepanjang waktu period.Kepada anda yang mempunyai bayi yang demam kuning (jaundice) di dalam pantang, digalakkan untuk mengambil OsteMatrix ini agar khasiat Vitamin D dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.

vit e - sangat baik untuk kulit iaitu melambatkan proses penuaan, mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser, sangat membantu dalam aspek kesuburan dan membantu mempercepat proses baikpulih luka. Vitamin E juga membantu pengaliran darah dengan lebih lancar serta membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.

omega - Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghlangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya. ia juga membantu meningkatkan kandungan DHA dalam susu badan di samping membantu mempertingkatkan lagi kesihatan jantung dan memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. selain daripada itu, ia juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita.

ESP (energizing soy protein) - memberi tenaga, membantu melancarkan penghasilan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu, dan membantu kawal paras kolesterol dan memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama. Sangat bagus utk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? Soya Shaklee ada non GMO soy iaitu soya yang dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah.

so, amacam? interesting kan? saya sendiri pun suka! i like! i like! hihihi.. untuk kawan2 yg baru nak berjinak-jinak, boleh mulakan dengan membeli set percubaan SHAKLEE SET B (sebab dalam ni ada Vitalea, B Complex, Vitamin C dan Alfalfa), thn add-on dengan vitamin2 lain tu pada harga yang berpatutan.

boleh hubungi saya untuk free consultation dan order.

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top