Salam Sejahtera,

Minggu lalu ada beberapa customer bertanya tentang supplement terbaik untuk Eczema. Untuk penerangan lebih lanjut, hari ni el nak kongsikan sedikit info tentang eczema & cadangan supplement untuk masalah kesihatan eczema ni. Lazimnya kalau ke klinik, doktor akan beri krim steroid / injection bila keadaan kronik yang mana ianya boleh memberi kesan yang tidak baik jangkamasa panjang. Sampai sekarang kita tak tahu punca sebenar/sepenuhnya yang menyebabkan eczema. Namun antara faktor yang dikenalpasti adalah:

Faktor dalaman :
i. Genetik - sejarah ahli keluarga yang mempunyai masalah eczema, allergik, athma.
ii. Diet harian - makanan yang menyebabkan allergik- produk tenusu, telor, makanan laut, alkohol, pengawet dll
iii. Stress / Tekanan!

Faktor persekitaran :
i. Cuaca yang berubah tidak menentu, terlalu panas, lembab, bahan-bahan kimia, persekitaran tercemar seperti asap
ii. Alahan - binatang peliharaan, habuk, sabun, shampu, dll.


Eczema - Gatalnyaaaaa... tengok pun rasa tak selesa

Ya, eczema bukan penyakit berjangkit, tetapi ianya selalu mengundang ketidakselesaan pada pesakit. Biasanya kulit akan berasa panas, gatal, tompok-tompok merah, kulit kering bersisik atau berair, kulit kasar, menebal atau berkedut.

Apa supplemen yang disarankan?

ESP & GLA kombinasi terbaik untuk Eczema

Kelebihan GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.. Keistimewaan GLA Complex Shaklee, mampu menangani masalah berkaitan kulit mengandungi kombinasi minyak borage. Ia kaya dgn asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. dan bukan sekadar masaalah eczema... ia juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerik, berkuping, bersisik.

Mengapa ESP (Energizing Soy Protein) ?

Secara ringkasnya ESP adalah protein, yang mana protein adalah asas kepada sel. Protein bertindak membina sel yang sihat/'repair' sel-sel badan yang rosak. Jika sel mendapat makanan yang cukup, kulit akan terhasil cantik dan sihat. Dan paling penting, Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.

Dan di bwh ni pula dialog antara nani dan customernya yg mengidap eczema yg kulitnya dulu kudis tebal...
sumber: Blog Nani

" Azmi : Salam pn. nani, i azmi, i ada terbaca blog u ttg penyakit eczema. i nk tahu ttg shaklee lbh lnjut bole ke? i ada eczema di sekitar badan. nk mintak opinion u, based on ur experience. tq

Amani : wsalam. before that i nk tanya u, apa ubat n cream yg u sedang pakai yer?
Azmi : Doctor bg ubat mkn n krim sapu (steroid). hampir 1 bdn kena, kepala dan muka baru naik. i nk tanya berapa harga utk set shaklee tu & berapa lama u pakai baru nampak hasil? Actually i kena inject steroid every 2 month. tapi since dh kerap sgt inject, doctor suggest stop injection...."

Setelah berpanjang lebar sms, sy pun suggest set yang perlu diambil. tetapi kerana khuatir mengenai keserasian beliau dgn supplement yg dicadangkan, beliau hanya memilih untuk mencuba GLA. Hanya GLA.....
Setelah seminggu, saya follow up dgn beliau... dan ini katanya......

Amani : Salam Azmi, mcm mna dgn eczema n kulit u? Ada perubahan tak?
Azmi : wsalan nani. br 1 week. gatal dh kurang sikit. kulit pun nmpak surut sikit laa. tp i masih mkn ubat lg. tp lepas i mkn GLA ni kan, i mkn ubt 1 kali sehari jer. tu pun sbb i mkn seafood."

And, after 2 weeks........ ini jawapan en.azmi mengenai eczemanya....

Azmi : salam nani. after 2 weeks consume GLA, +ve kulit dh 70% recovered. Gatal2 bdn dh kurang 80%. nani, I nk cuba ESP pasni. bintik2 parut dh kurang. Confirm nani, i memang serius nk try ESP nie...."

Jika berminat untuk mendapatkkan , boleh hubungi saya :

Email Yahoo :el_lail@ yahoo.com
Gmail : elaila2011@ gmail.com
Call/Whatsapp : 012-4299533

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Salam Hormat, -el-

Post a Comment Blogger

  1. Terima kaseh kerana sudi singah di blogspot herbadantumbuhan

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum....anak mama pun ada masalah gatal2 ni puas dah pi klinik ubat yg sama juga dapat,dah injection pun x hilang2 juga kalau panas lg lah gatal u menjadi2...ubat Shaklee ESP ini mcm air susu u ke...bape harganya..?

    ReplyDelete
  3. Salam puan,GLA kesesuaian nya utk lelaki @ perempuan? Tq

    ReplyDelete
  4. maszull,

    blog saya ada mslh utk reply dicomment. otw nak fix it. boleh email saya el_lail@yahoo.com/

    shaklee insyaAllah membantu. GLA + ESP. ia bukan ubat, bukan drug. ia supplemen semulajadi.

    Restoren Mee Udang,
    GLA boleh utk lelaki dan perempuan. Vitamin unisex :)

    laila
    http://elaila.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. visit your blog back thanks for dropping by.. follow u do follow back XD

    ReplyDelete
  6. salam,
    sy ingat tau tentang produk tuk eczema yg u iklankan nie, sy ada seorg anak yg mengalami alahan/eczema yg teruk.sy mmg mencari produk yg sesuai dan dpt menyembuhkan eczema yg dia alami sekrg. sy harap dpt info dari u
    emel: mocc.su@gmail.com - habsah

    ReplyDelete
  7. Produk bagus... terbaik la..
    Makasih, Salam

    ReplyDelete
  8. salam...
    saya ada masalah kulit jari tangan & jari kaki yg kering, menebal & pecah2 sampai pedih bila terkena air..last 2 month saya ada makan asid folik + iron tablet ikut saranan doc.. tapi sejak kulit jadi kering, saya berhenti makan..saya alah vitamin ke? ape yg saya perlu makan utk rawat kulit kering & utk pregnancy plan ye?

    ReplyDelete
  9. salam...
    saya alami gatal2 di celah peha n punggung...over 1 year dh...sy nk try GLA tu,tp right now sy breastfeeding...blh ke sy ambil pil tu?

    ReplyDelete
  10. MAAF,

    saya tak dpt nak reply comment. sila email ke el_lail@yahoo.com

    elaila.net

    ReplyDelete

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Host by OSUHM Studio
Top