Ramai antara kita sering mencari petua-petua untuk kempiskan perut. Kalau google banyak sangat petua yang ada. Dari segi tradisional, moden, krim sapuan dan macam-macam lagi.  Apa tandanya? Semua orang nak perut kempis, tak nak perut buncit atau boroi. Betul tak?


cara kempiskan perut
Perut Buncit Mengurangkan Keyakinan


Dalam entri kali ini saya akan kongsikan sedikit tips atau petua untuk kempiskan perut. Perut anda dijamin ada perubahan jika anda mengikuti teknik yang akan saya kongsikan. 


Teknik satu : SABAR & KUAT IMAN 

Teknik dua : RAJIN & KONSISTEN 

Teknik Utama : DISIPLIN



Buncit Selepas Melahirkan

Ni masalah umum. Ramai ibu-ibu selepas melahirkan tapi ada tinggalan sejarah - Perut Buncit. Kekadang berat badan OK. Tapi tang perut, tak tahan. 


Sebabnya, kalau ikut orang tua-tua, pantang tak betul pantang - bengkungnya main-main, tungkunya 10minit, orang tua-tua dulu ais minum lepas anak umur setahun, kita? Mak tak nampak togok ais! Eh, bukan saya!


Saya akui kedua-dua nenek saya tak buncit dari saya kecil sampai lah saya dewasa sekarang ni. 

cara kempiskan perut selepas bersalin


Ada kes, jalan tempat umum, orang datang promote barangan bayi, tanya " Puan mengandung berapa bulan?" haihsssss, memang ada rasa nak karate. Alhamdulillah saya takde lagi soalan maut begini. Seram tau! Tak dapat bayang lah cik kiah. 




LelaKi Boroi Itu Seksi? 


Eh! ye ke? 

Pernah tak nampak poster ni di FB? (Ke Ke ke)

kempiskan perut buncit

Apa pendapat anda? Betul tak saya katakan itu cuma untuk sedapkan hati aje. Dah boroi, terima ajelah. Sayang tetap sayang kan. Siapa tak sayang suami! 


Hakikatnya jika diberi pilihan, pasti mereka mahukan perut yang kempis. Betul ke betul?  



Bagaimana Nak Miliki Perut Yang Kempis. 


TEKNIK SATU : SABAR & KUAT IMAN 

Elakkan atau Kurangkan Makanan-makanan ini. 



i. SODA - Air Gas



Minuman yang mengandung gas boleh  menyebabkan perut  kelihatan buncit dan kembung. Sebaliknya, minumlah  air kosong atau minuman bebas kalori yang kaya dengan antioksidan (yang mengurangkan keradangan yang boleh dikaitkan dengan meningkatkan penyimpanan lemak di bahagian abdomen) seperti teh hijau (green tea).



ii. Garam Berlebihan

Pernah tak anda tertanya-tanya mengapa anda merasa kembung selepas makan sushi dengan banyak kicap cair ? Makan makanan yang tinggi natrium boleh menyebabkan pembendungan cecair (fluid retention). Fluid retention ini akan menyebabkan perut menjadi buncit. 

Pengambilan garam berlebihan juga menigkatkan risiko stroke, kegagalan jantung dan kanser usus. 



iii. Refined Carbs (karbohidrat olahan) & Gula 

Nasi putih, tepung putih (yang buat kuih muih tu) akan  menyebabkan peningkatan  insulin dan gula darah secara mendadak. Makanan ini mempunyai High Glisemik Index - anda makan terasa cepat kenyang tapi anda akan lapar cepat.


Hadkan pengambilan air manis - teh tarik, nescafe tarik, sirap bandung dan seangkatan dengannya lah!


Peningkatan insulin secara mendadak dalam badan kita boleh menyebabkan penyimpanan lemak di kawasan perut - dah tu, kita makan nasi 3 kali sehari! mana tak boroi!


iv. Makanan Yang di Process


Kurangkan makanan yang di proses, yang ditambah pewarna, perasa tiruan. Pilihlah yang semulajadi. Hadkan makan fast food (makanan yang diproses) dan makanlah makanan yang segar. 





TEKNIK DUA : RAJIN & KONSISTEN 

Amalkan Senaman Untuk Perut


Anda perlu tahu, setiap senaman mempunyai matlamat tertentu. Ada senaman untuk kuatkan lutut, kuatkan tangan, untuk stamina, untuk belakang, untuk kempiskan perut dan banyak lagi. Oleh itu adalah penting untuk kita tahu senaman yang betul untuk tujuan yang betul . 


Gambar dibawah adalah contoh senaman untuk perut anda. 


                                       Senaman Kempiskan Perut 




Atau anda boleh layari youtube dibawah : 



TEKNIK UTAMA : DISIPLIN 

InsyaAllah jika anda disiplin, segala-galanya tak mustahil dicapai. Setiap kejayaan perlukan pengorbanan tau!

Ianya perlukan masa, bayangkan kita dah mem-buncit lama atau kumpul lemak lama, pastinya mengambil masa untuk mengempiskan perut. 


Untuk saya, saya juga amalkan supplement untuk membantu saya membakar lemak degil dalam badan. Bila lemak terurai, kita exercise atau senaman pun mudah kempis dan kurus. Untuk bakar lemak-lemak degil, saya amalkan pengambilan Omega Guard. Di samping untuk bakar lemak, ianya baik untuk jantung, kulit yang lembut dan juga untuk otak yang cekap. (Bulan Nov ni ada promosi tau!)


Jika anda mempunyai berat yang berlebihan, anda mungkin boleh mencuba SET SHAPE UP - Tampil lebih yakin, Bertenaga dan Sihat!




Semoga entri ni bermanfaat untuk anda. 


Anda boleh Hubungi saya untuk konsultasi kesihatan, produk Shaklee atau ingin menambah pendapatan dengan Shaklee. 




Stay Healthy and Active, 

Master Nur Laila

Whatsapp : 012 4299 533
Email : el_lail@yahoo.com

-----------------------------------------------------------------------
 MASTER LAILA MUKHTAR

Pengalaman 5 tahun dalam bidang supplemen kesihatan dan kecantikan serta membantu usahawan baru membina perniagaan. Melahirkan usahawan berpendapatan 4-5 angka sebulan walaupun seorang suri rumah.

Jika anda berminat untuk menambah pendapatan, suka membantu orang meningkatkan kesihatan dan kewangan dan ingin dibimbing, anda boleh whatsapp ke saya : 012 4299 533.

Saya mencari usahawan baru yang ingin merubah kehidupan yang lebih baik serta boleh dibimbing, sabar serta mempunyai impian yang besar. 

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top