Lazimnya bila kita sebut tentang penyusuan ibu, kebanyakkan orang nampak itu tanggujawab ibu semata-mata. Ibu yang mengandungkan dan menyusukan. Adakah si Papa tiada peranankah dalam penyusan ibu? Atau rasa nak main peranan tapi tak tahu bagaimana? Isk…tak kan papa pula nak menyusukan anak? He he he. 





Ha, jangan buang masa…. Jom kita sebuah penulisan seorang Papa kepada lelaki2 yang bergelar or bakal bergelar Papa/daddy/abi/ayah/baba dan seangkatan dengannya…. Penulisan ini saya copy sebijik2 dari sarakids.com. Pemilik blog ini adalah Puan Farah dan yang menulis adalah suaminya seorg Jurutera. Bangganya ibu2 kalau semua suami begini….



9 Cara Suami Membantu Menjayakan Penyusuan Susu Ibu:


1) Membuat Pilihan Bersama Isteri Untuk Melahirkan Anak di Hospital Rakan Bayi . Ramai suami mengeluh apabila membuat keputusan memilih hospital untuk isterinya bersalin. Semua suami mahu yg terbaik, tetapi kadang-kadang lupa apa aspek yg penting yg perlu diambil kira. Hospital rakan bayi adalah status yg diberikan kepada hospital yg mengamalkan penyusuan susu ibu dengan sepenuhnya. Para suami perlu tahu betapa pentingnya penyusuan pada 1 jam yg pertama. kita galakkan isteri menyusu secepat mungkin selepas melahirkan anak.

2) Menjaga anak (yang lain) semasa isteri berpantang – siapkan keperluan. Itu adalah menjadi satu tanggungjawab bagi semua suami apabila isteri berpantang. Pada masa ini bapa perlu mengambilalih tugas isteri sekejap. Mungkin pada masa ini anak-anak yg lain akan berasa jauh hati sebab adik baru lahir. Jadi perhatian akan ibu akan teralih sekejap kepada adik. Jadi di sini pentingnya suami comfort anak2 yg lain supaya belajar sayang adik dan alihkan perhatian dgn bermain atau bawa mereka keluar dan biar isteri ada masa berkenalan dgn adik baru.

3) Bangun tengah malam – salin lampin bayi dan kejutkan isteri untuk susukan anak. suami biasanya akan kejutkan isteri untuk susukan anak. Sebagai balasan kpd isteri yg telah menyusukan anak, suami kenalah tolong tukarkan lampin anak. Jadi isteri pun akan rasa dihargai kerana suami pun turut bangun memberi bantuan selain daripada tidur mati. Hahaha


Berlakon je lebih ni. Bapa sekarang dah expert tukar diaper baby tau!


4) Urutan membanyakkan susu . Kaedah urutan untuk membnyakkan susu biasanya diajar semasa kelas penyusuan. (suami ikut la pergi kelas) Siapa lagi nak tolong isteri kalau bukan suami. lagipun masa ini lah nak bermanja dari isteri dlm tempoh berpuasa suami. Perlu ingat, urutan menambah susu bukan urutan menambah anak. hahaha. (amboi…..-farah-)

5) Bantu isteri menguruskan anak (burping), dukung bayi, mandikan bayi, buat kerja rumah. Biasanya ibu akan rasa sedikit penat selepas sesi penyusuan. Di sini suami boleh memainkan peranan menguruskan anak. Secara tak langsung, bonding akan wujud antara anak dan ayah. Perkara ini juga penting bagi memastikan hubungan anak dan bapa juga rapat.


Incident burping baby, Ala.... biasa lah tu

6) Hadapi situasi mencabar (ketika berpantang) bersama-sama . Emosi isteri semasa tempoh berpantang agak kurang stabil. Peranan suami sangat penting untuk memberi seberapa byk pertolongan kepada isteri supaya emosi isteri tidak terganggu. Suami juga perlu menggalakkan isteri untuk teruskan penyusuan pada masa berpantang dan teruskan lagi selepas habis berpantang. Tanpa sokongan moral dr suami, penyusuan susu ibu sepenuhnya mungkin gagal.

7) Support/sokong/bantu isteri menyusu anak di depan org ramai (in public). Disini practice make perfect. Mula2 mungkin tak biasa tapi lama2 senang je. Penting untuk bagi susu ibu pada anak bila2 dia nak. Jadi kena belajar menyusu di depan awam. Suami boleh tolong cover pada permulaan sehingga isteri biasa.

8) Memberi bantuan kewangan untuk isteri yang ingin meneruskan kerjaya untuk peralatan menyusu (pam susu, beg penyejuk). Bab duit suami mesti garu kepala, Tapi perancangan dari awal kehamilan mungkin dapat mengurangkan beban. Ramai yg tidak sedar bahawa kos untuk bayi yg menyusu susu formula lebih tunggi drpd bayi yg menyusu badan secara esklusif. Dari segi kos hospital dan klinik juga boleh jimat dan guna utk bawa anak pergi holiday instead of berualang alik ke klinik.

8) Yakinkan isteri bahawa anak hanya perlukan susu ibunya . Setiap mamalia yg dicipta oleh Tuhan didatangkan dengan makanannya iaitu susu ibunya. Kenapa anak manusia perlu diberi susu lembu? Suami perlu percaya dgn khasiat semulajadi yg dicipta oleh Tuhan dalam susu ibu. Jangan terpengaruh dengan iklan komesial drpd media kerana tiada yg terbaik bagi anak melainkan susu ibunya


9) Galakkan orang lain (kawan2, saudara mara) untuk menyusu anak dgn susu ibu. Bagi suami yg berpengetahuan tentang kebaikan susu ibu, kongsi lah ilmu itu dengan rakan rakan dan kawan kawan supaya kesedaran pentingnya penyusuan susu ibu dapat ditingkatkan.


Allah berfirman (utk kaum suami):

“Jika mereka menyusukan (anak-anakmu) untukmu, maka berikanlah pada mereka upahnya; dan mesyuaratlah di antara kamu (segala sesuatu dengan baik; dan jika kamu menemui kesulitan, maka perempuan lain boleh menyusukan (anak itu) untuknya” – Surah At-thalaq, ayat 6

Supplement Untuk Ibu Menjayakan Menyusuan


Sangat penting untuk isteri cepat recover/sihat/pulih dari luka bersalin untuk meneruskan penyusuan. Ada situasi ibu tak dapat menyusu dengan jayanya sebab sakit jahitan bersalin belum sembuh sepenuhnya. Bagaimana ibu nak menyusu dalam keadaan sakit, emosi tak menentu? Ada ibu yang letih melayan anak-anak, buat kerja rumah, end up letih terlampau jadi susu berkurang.


Nutrisi selepas melahirkan sangat penting. Alhamdulillah saya mengamalkan supplement untuk ibu menyusu dan berjaya menyusukan ketiga-tiga anak saya (KLIK untuk tahu lebih lanjut).  Alhamdulillah, supplement membantu saya bertenaga, sihat, kurang stress untuk menjayakan penyusuan. Tambahan pemakanan saya kurang seimbang dek makan ikut sempat dan sering makan diluar.  Suami, jangan kedekut untuk belikan supplement untuk isteri yang banyak berkorban mengandung, melahirkan dan membesarkan zuriat bersama. 


Ibu-ibu yang baca sharelah dengan suami. Suami-suami yang baca, sharelah dengan kenalan-kenalan. Moga kita boleh beri yang terbaik utk anak…. Susu ibu adalah yang terbaik.


Salam Mesra &  Happy Breastfeeding!

Anda boleh Hubungi saya untuk konsultasi kesihatan, produk Shaklee atau ingin menambah pendapatan dengan Shaklee. 


MASTER LAILA MUKHTAR

Pengalaman 5 tahun dalam bidang supplemen kesihatan dan kecantikan serta membantu usahawan baru membina perniagaan. Melahirkan usahawan berpendapatan 4-5 angka sebulan walaupun seorang suri rumah.

Jika anda berminat untuk menambah pendapatan, suka membantu orang meningkatkan kesihatan dan kewangan dan ingin dibimbing, anda boleh hubungi saya 

whatsapp : 012 4299 533 atau 
email : el_lail@yahoo.com

Saya mencari usahawan baru yang ingin merubah kehidupan yang lebih baik serta boleh dibimbing, sabar serta mempunyai impian yang besar, sama ada anda warganegara Malaysia atau Indonesia. 

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top