Harini Kak El nak kongsi satu amalan semasa berpantang iaitu BERTUNGKU. Ia amalan orang Melayu sebenanrnya - sebab bila tanya rakan berbangsa Cina atau India, mereka tidak bertungku. 

Bertungku memang sangat disarankan untuk mereka yang lepas bersalin tapi untuk yang tak bersalin pun boleh juga amalkan amalan ini.

Sebenarnya bertungku me
mpunyai banyak kebaikan. Antaranya bertungku elok untuk membetulkan perjalanan darah, memanaskan badan si ibu serta merawat beberapa penyakit. Malah ia juga dapat memecahkan darah beku.Mengikut kepercayaan orang melayu, Darah dan lendir (lokia) mestilah mengalir keluar sepanjang tempoh pantang 44 hari. Rahim tidak akan bersih sepenuhnya jika darah berhenti awal dan ini mengugat kesihatan.

Selalunya bertungku dilakukan setelah ibu selesai berurut di awal pagi dan di waktu petang sebelum mandi selama 45 minit.

Bagi yang bersalin secara pembedahan, tunggulah luka anda pulih sebelum menjalani rawatan bertungku.

Bertungku boleh dilakukan sambil berbaring dan tungku ditekan perlahan-lahan pada sekitar pangkal paha, berhampiran ari-ari (bawah pusat dan di atas perut iaitu bawah payudara).

Untuk kesan tungku yang lebih baik tapak kaki serta tumit juga perlu ditungku. Bertungku ni penting kerana dapat menghangatkan badan ibu, membuang angin, mengecutkan urat yang kembang serta memperbetulkan serta melancarkan perjalanan darah. Biasanya darah nifas mengalir lebih lancar selepas bertungku.

Bertungku juga dipercayai dapat:

1. Memecahkan lemak
2. Mengecutkan rahim dan organ yang bengkak akibat bersalin
3. mengembalikan tubuh badan kepada keadaan asal
4. Rahim juga disengkak ke atas untuk mengelakkan daripada rahim jatuh dan penyakit tombong di usia tua
Namun, Elakkan meletak tungku di tengah perut.

Biasanya Tungku diperbuat dari besi, atau batu sungai dan dibalut daun segar untuk memberi efek panas yang lama serta berat tungku tersebut semasa bertungku. 
Image result for tungku

Selamat Bertungku!


#NotaBerpantang
#SetBerpantangKakEl


Bagi ibu-ibu yang mencari Supplimen Berpantang dan Penyusuan Ibu, boleh Klik Sini : SET BERPANTANG SHAKLEE

Apabila anda memilih Shaklee, pastinya ianya selamat untuk ibu dan anak. Shaklee menjalankan ujian keselamatan ke atas produk, ujian klinikal dan sudah lebih 60 tahun berada di persada dunia. 

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top