Alhamdulillah, bersiaran kembali. Entri sebelum ni Kak El cerita pengalaman ke Gua Ashabul Kahfi di Amman, Jordan (Boleh baca link ni : Ziarah Gua Ashabul Kahfi ), Kali ni Kak El nak stori tentang pengalaman berada di Laut Mati, Jordan. 


Sebenarnya trip ni trip tajaan penuh Shaklee (entri sebelum ni untuk lihat itenary penuh Trip Shaklee Umrah Ziarah Jordan 2016)


Laut Mati, Jordan. 

Laut Mati merupakan tasik air masin yang terletak di sempadan Jordan dan Tebing Barat. Pantainya berada di kedudukan serendah 420 m di bawah aras laut yang merupakan kedudukan terendah di atas daratan dunia dan juga tasik masin yang terdalam dengan kedalaman 330m.

Airnya mempunyai kemasinan kedua tertinggi di dunia selepas Laut Asal di Djibouti dengan kemasinan sebanyak 33.7%. Ini lebih kurang 8.6 kali lebih masin dari laut biasa. Oleh sebab itu tiada satu pun hidupan yang boleh hidup di dalamnya dan kapal tidak boleh berlayar di atas permukaannya. Tasik ini berukuran 67 km panjang dan 18 km lebar. Cabang sungai utamanya ialah Sungai Jordan.
 

Jom tengok Video rakaman tak pro Kak El, ahaks. 
Image may contain: outdoor and nature
Garam Laut Mati - chrystalised. Cantik. 

Image may contain: ocean, outdoor, water and nature
Tengah kutip garam Laut Mati. Kusyuk! 

Kalau perasan tak ramai orang disini - sebab ini adalah Private Beach khas untuk mereka yang tinggal di Hotel MovenPick Laut Mati, Special kan. Alhamdulillah dapat merasa melalui bisnes Shaklee. 


Gambar Cik Abang Kak El - Laut Mati adalah 380meter dibawah paras laut. 

Sebenarnya Laut Mati ini tanda kekuasan Allah. Allah terbalikkan bumi kerana murka dengan kaum Nabi Luth kerana suka hubungan sejenis (gay) - tetap dengan perangai buruk mereka walaupun telah didakwah oleh Nabi Luth. 

Panas, tapi Sejuk! Eh tak, matahari terang, tapi sejuk tu Kak El pakai jaket.  Jernih sangat airnya. Subhanallah. 


Image may contain: plant, sky, tree, outdoor and nature

Dead Sea Movenpick Spa antara hotel 5 bintang disini. Luxury hotel. Jika nak datang sendiri hotel ini bukanlah pilihan, matawang JD (Jordanian Dolar) pun tinggi. 1JD hampir rm7. 

Alhamdulillah rezeki bersama Shaklee. Bilik standard bersama breakfast Dan diner sekitar rm1000+

Masuk kesini pun security yang ketat. Perlu scan beg, buka jaket semua. 

Kenangan indah.

InsyaAllah bab hotel nanti Kak El update satu entri KHAS sebagai kenangan dan pemberi semangat untuk SID Shaklee semua. 

Post a Comment Blogger

 
Elaila © 2014. All Rights Reserved. Design by OSUHM Studio
Top